Ekat dyykit Bonairella

Keskiviikko 31.7.2013

Kännykästä pärähti James Bond tunnari soimaan aamulla viittä vaille kahdeksan. Yhdeksältä piti olla valmiina Bonaire sukellusbriiffiin. Bonairen saari on hyvin suojeltu ja korallielämää halutaan ehostaa sekä suojella. Jokaisella sukeltajalla pitää olla myös maksettu sisäänpääsymaksu kansallispuistoon ($25). Bonairea kehutaan yhdeksi parhaimmaksi sukelluspaikaksi, ja äkkiseltään tämä vaikuttaa sukeltajan paratiisilta.

Haettiin tänään myös Advanced Open Water -kurssin materiaalit. Kurssi suoritetaan kahdessa tai kolmessa päivässä, viidellä sukelluksella. Sukellukset koostuvat erikoistekniikoista tai erikoistilanteista. Me valittiin sukelluksiksi Deep, Wreck, Navigation, Buoancy ja Night Dive. Nämä olisi tarkoitus suorittaa ensi viikonlopun tiennoilla.

[caption id=“” align=“aligncenter” width=“500”] Advanced Open Water opiskelua Bonairella[/caption]

Ensimmäinen sukellus: “Oil Slick Leap”

Lähdettiin ekalle dyykille lähimmälle rannalle (tarkemmin dyykkipaikka oli “Oil Slick Leap”). Ajettiin pickupillamme rannan tuntumaan ja aloimme kasata vermeitä. Mulla oli ilmatankin O-rengas liian kulunut ja ilma fuskasi venttiilistä. Ei auttanut kuin ajella takaisin hakemaan uusi ilmatankki. Kun päästiin takaisin ja oltiin heittämässä BCD:tä niskaan (liivit, jotka sukeltajalla on päällä), Jyrki huomasi että hänellä ei ollut mukana laseja eikä snorkkelia. Toinen matka takaisin hakemaan kamppeita.

Kolmas kerta toden sanoo, ja nyt kaikki kamat oli mukana ja ehjiä. Uitiin aluksi poijulle, josta hivuttauduttiin syvyyksiin. Näkyvyys oli hyvä; arviolta ehkä 20 metriä. Vedenlämpötila oli 28 astetta ja pinnalla oleva aallokko ei aiheittanut virtauksia syvyyksissä. 44 minuutin sukelluksessa näkyi paljon korallikaloja, mutta “erikoiseläimiä” ei näkynyt. Yleisesti ottaen korallielämä oli vilkasta. Sukelluksen maksimi syvyys oli 16,2 metriä ja keskisyvyys oli 11,6 metriä.

[caption id=“” align=“aligncenter” width=“500”] Suunto Zoop sukellustietokone näyttää sukellusajan, syvyyden, hälyttää jos olet liian syvällä tai nouset liian nopeasti ym.[/caption]

Toinen sukellus: “1000 Steps”

Päivän toinen dyykki tehtiin lounaan ja pienen huilin jälkeen neljän maissa. Dyykkauspaikka lähti kiviseltä rannalta, ja poiju oli ehkä 30 metrin etäisyydeellä rannasta. Pinnalla oli aallokkoa, mutta jälleen kerran syvyyksissä ei ollut virtauksia. Nyt sain täydellisen kelluvuuden liiveihin ja nautin todella paljon sukelluksesta. Kelluvuutta tulee harjoiteltua lisää Advanced Open Water Buoancy -kurssilla.

Sukellus kesti 42 minuuttia ja kävin 12,2 metrissä. Keskisyvyys oli 7,9 metriä. Tällä kertaa näkyi hieman enemmän korallielämää. Näin isoimman rauskun, minkä olen koskaan nähnyt; leveys oli arviolta 50 cm. Tämän lisäksi näkyi yksi pitkä ankerias ja leijonakala.

Tämä oli päivän viimeinen sukellus, vaikka vielä kuuden maissa ajattelimme lähteä nopealla sukellukselle lähimaastoon. Aurinko kuitenkin laskee seitsemän maissa, eikä yösukelluksesta meillä vielä ole kokemusta, joten jätimme sukelluksen sikseen. Kumulatiivinen sukellusaika on nyt 395 minuuttia :)

J.Miettinen Written by:

Living an adventure since 1985 by travelling, biking, diving, trekking and meditating.

comments powered by Disqus